7 Tips för dig som ska kakla om i köket

Renovering

Går du i renoveringstankar och funderar på att kakla om i köket? Vi ger dig några tips på vägen för ett lyckat resultat.   

Att kakla om köket själv är både billigt och bra. Viktigt att tänka på är dock att underlaget där kaklet ska sättas behöver vara jämnt, samt rakt. Har du redan kakel på väggen så går det även utmärkt att kakla över det gamla kaklet.

Tips 1: Vanligtvis är väggarna i ett rum inte helt raka, därmed behöver du först börja med att rita upp en vågrät linje på väggen som du sedan utgår ifrån när du ska kakla.

Tips 2: Viktigt att tänka på är att kakelsättning kräver noggrann planering, innan du börjar att kakla behöver du ta reda på vart skärningarna kommer att ske. Ett tips är att låta skärningarna vara mot sidorna. För bästa resultat bör du därmed börja kakla från mitten.

Tips 3: När du ska blanda fästmassa till kaklet bör du göra detta enligt bruksanvisningen som vanligtvis återfinns på förpackningens baksida.

Tips 4: Efter att fästmassan har fått stå ett tag kan du använda en tandspackel för att dra ut fästmässan på väggen, tänk på att endast dra ut fästmassa på en mindre del i taget, detta för att du ska hinna kakla samtidigt. En tumregel brukar vara att endast dra ut fästmassan på en yta som du anser att du hinner sätta kakel på inom 10 minuter.

Tips 5: Efter att fästmassan är utdragen på väggen är det dags att börja trycka fast kakel plattorna, använd gärna fogkryss eller fogsnöre mellan kakel plattorna. När du har kaklat klart glöm inte att tvätta bort rester som kan uppstå från fästmassan.

Tips 6: När du har kaklat klart behöver kaklet få vila, låt därför kaklet vara i en dag. Dagen efter kan du börja med att blanda fogmassa, tänkt på att alltid följa bruksanvisningen för bästa resultat. När fogmassan är blandad behöver den få stå till sig ett litet tag, därefter kan du använda dig av en fogbräda för att applicera fogmassan över kaklet. Ett tips är att applicera fogmassan diagonalt över kaklet. Glöm inte heller att fylla alla fogar med fogmassan.

Tips 7: Efter att du har fogat klart och när fogen börjar att ljusna ska kaklet tvättas rent. Enklast gör du detta genom att använda vatten och en svamp. Börja med att fylla upp en hink med vatten och vrid ur svampen, därefter använder du svampen för att tvätta kaklet. För bästa slutresultat bör du tvätta kaklet diagonalt med svampen. Du kan behöva upprepa processen flera gånger innan kaklet är helt rent, tänk på att kaklet behöver få torka efter varje tvätt, samt att vattnet behöver bytas ofta.  

Hoppas dessa tips kom till nytta och att du nu kan sätta i gång med ditt nästa köksprojekt.

Hitta kakel till ditt nästa projekt hos KakelExpress.se! 

Kontakta oss för rådgivning till ditt nästa projekt.